Hyvää Joulua Keisareille Jouluna 2018

Soinin Kuninkaanjoella neljäsataa vuotta sitten eläneitten Vilppu ja Marketta Keisarin jälkeläisistä on kehittynyt yksi Suomen tunnetuimpia sukuseuroja. Esillä ovat olleet sukuun kuuluvat tunnetut merkkihenkilöt piispoja, poliitikkoja, urheilijoita ja kulttuurielämän edustajia myöten. Samalla muistamme niitä esivanhempiamme, jotka ovat monesti vaikeissa olosuhteissa olleet luomassa pohjan tämän päivän hyvinvoinnille ja vapaalle isänmaalle. Kaksikielisen Keisarin suvun jälkeläiset ovat eläneet erityisesti Pedersören suurseurakunnan alueella, joka on ulottunut rannikolta Soiniin asti. Sukututkimuksen alkuvaiheessa olivat esillä suvun mahdolliset saksalaiset juuret. DNA-tutkimus on osoittanut, että sukumme edustaa kuitenkin lähinnä suomalaista kantaväestöä. Juuret johtavat Karjalaan Laatokan rannoille ja ne ovat pitkälti yhtenevät Mulikka-suvun kanssa. Sukututkija Asko Vuorinen on osoittanut, että tästäkin sukuhaarasta löytyy mielenkiintoisia henkilöitä. Yhtenä esimerkkinä Ruotsin suomalaismetsien kautta Uuteen Seelantiin asti kulkenut sukuhaara, jota edustaa Oscar-voittaja Russel Crove.

Muutaman vuoden ajan on ollut esillä mahdollinen matka Ruotsin ja Norjan suomalaismetsiin, jossa voisivat toimia apuna metsäsuomalaisten DNA-projektin vetäjät. Toivon, että matka toteutuu. Aikaisemmin se jouduttiin perumaan osallistujien vähyyden takia.

Kulunut vuosi on ollut toiminnassamme hiljaiseloa. Toukokuussa pidimme hallituksen kokouksen Alajärvellä, jonne on suunniteltu seuraavat sukujuhlat heinäkuussa 2020. Jo tässä vaiheessa otamme mielellämme vastaan ohjelmaehdotuksia kaikenikäisiä ihmisiä ajatellen. Vinkkejä voi antaa sukuseuramme hallituksen alajärveläisjäsenille Maiju ja Pekka Viitaniemelle sekä Kari Höykinpurolle. Suurta kirjavarastoa pyrimme myymään edullisesti mm. eri yleisötapahtumissa.Sukuseuran taloudenhoitaja-sihteeri Pirjo Koivumäki on suorittanut valtavan työmäärän sukuseuran hyväksi päätyönsä ohella. Toivon, että hänen avukseen saataisiin sukuseuran toiminnasta kiinnostuneita. Hallituksen jäsen Bo-Erik Johansson on puolestaan jatkanut arvokasta työtään tutkimalla rannikon ruotsinkielisten sukujen yhteyksiä Keisareihin. Näitä yhteyksiä on todella paljon ja uusia löytyy.

Kiitän ahkeria sukututkijoitamme ja toimihenkilöitämme sekä muita sukuseuramme hyväksi toimineita kuluneesta vuodesta. Toivotan samalla kaikille keisareille ja tämän tervehdyksen lukijoille hiljentymistä joulun suuren sanoman äärelle sekä onnellista uutta vuotta 2019.

ERKKI MURTOMÄKI, sukuseuran puheenjohtaja